• Szmolár Márk - alkalmazott fotográfus

  ESKÜVŐI FOTÓZÁS

  AHOL A PILLANAT ÖRÖK EMLÉK MARAD

 • Szmolár Márk - alkalmazott fotográfus

  ESKÜVŐI FOTÓZÁS

  AHOL A PILLANAT ÖRÖK EMLÉK MARAD

 • PRÉMIUM MINŐSÉGŰ

  Esküvői és jegyes fotózás

Kérdések és válaszok

Esküvői fotózás előtt

A házasodni készülő fiatal párokban gyakran merülnek fel kérdések mielőtt megtalálják a számukra megfelelő esküvői fotóst…
Íme a válasz ezekre a kérdésekre:

Miért fontos az esküvő fotózás?
A kreatív esküvő fotózás az esküvői fotózás számomra legkedvesebb eseménye, és egyúttal a teljes esküvői fotósorozat legdominánsabb része. Ekkor készülnek azok a képek, amelyeket majd minden bizonnyal fülig érő szájjal mutogattok majd másoknak. Éppen ezért, mint esküvő fotós, feladatom, hogy önmagatok legyetek, és természetes létetekben – a hétköznapi, sablonos életből kiszakítva – készítsem el azokat a képeket, amelyek tükrözik, hogy milyenek is vagytok valójában. Egymással foglalkozva, magatokat elengedve – csak lazán és vidáman – a gátlásaitokat levetkőzve készülhetnek Rólatok az egyéniségetekhez legjobban illő stílusú esküvői fotók.

Miért érdemes profi esküvő fotóst megbízni?
Egy gyakorlott esküvő fotós tapasztalatból tudja, hogy mit kell tennie. Mivel általában a nagy nap teljes egészében veletek van, ezért ismeri az esküvő minden apró részletét, a szertartások menetét. Mindezek mellett pedig a legfontosabb, hogy ismeri a saját felszerelése tudását és a rendelkezésre álló eszközöket is profin használja.

Rengeteg fiatal pár úgy vélekedik, mint az átlag. Nem profi esküvői fotóst kér fel az esküvő fotózásra, hanem ezt a család egyik rokonára/barátjára bízza, aki nemrégiben vásárolt egy tükörreflexes fényképezőgépet. A profi esküvő fotósok a „családbarátokkal” ellentétben több éves tapasztalatot és méreg drága felszerelést (kamerákat, objektíveket) használnak, melyek megszerzése a pénz mellett nagyon sok időbe és energiába került.

Jómagam 7 éve élek az esküvő fotózásból, azóta minden időmet a fotózásnak szentelem és egyetértek azzal, hogy az esküvő fotós személye nagyban meghatározza a nagy nap lefolyását. Részese minden eseménynek, rögzíti az esküvőtök minden apró részletét, majd több tíz órás utómunka után mutatja be a saját stílusában megformált esküvői anyagot. Az ő látásmódja és élményei alapján fogjátok később visszanézni azokat a fotókat, amelyeket 10-20 év múlva elővéve megmutathatjátok majd a gyermekeiteknek, később pedig az unokáitoknak, hogy milyen hatalmas lagzitok volt. 🙂 Ez az, amiben különbözünk a „családbarát” fotósoktól…

Személyes találkozó vagy email?
Vannak olyan dolgok, amelyeket emailen vagy telefonon keresztül nehéz eldönteni. A személyes találkozó alkalmával megbizonyosodhatunk arról, hogy kölcsönösen szimpatikusak vagyunk egymásnak és részleteibe menve mesélhettek az elképzeléseitekről, a saját igényeitekről és terveitekről. Ezek mellett pedig mindig kiderül, hogy mennyire rátermett vagy kreatív a kiszemelt esküvői fotós.

Egyedül dolgozol?
Ez csakis tőletek függ. Az esküvők alkalmával általában egyedül dolgozom, de rajtam kívül még egy fotós társam munkáját is igénybe vehetitek, aki hozzám hasonló látásmóddal és stílussal rendelkezik.
Hogy miért érdemes egyszerre két esküvői fotóst felkérni?
-az esküvő eseményei két szemszögből, azonban egyszerre kerülnek megörökítésre,
-nagyobb létszámú násznép esetén az esküvő fotós nem lehet ott mindenhol,
-a fotózáson jó hatással vagyunk egymásra, több és kreatívabb ötletek és képek születhetnek.

Hol vállalsz esküvő fotózást?
Az országon belül és külföldre is szívesen elutazom bárhová és vállalok esküvő fotózást, ezen kívül még a szolgáltatásaim közé tartozik az esküvői fotózás nyíregyháza is.

Vállalsz-e több esküvőt egy hétvégén?
Kizárt dolog. Szeretem a munkámat nyugodt és kapkodásmentes körülmények között végezni, ezért azon a napon csak Rátok koncentrálok és nem vállalok egynél több esküvő fotózást.

Mikor érdemes lefoglalni a az esküvő fotózás dátumát?

Akkor foglaljatok le engem, amikor megbizonyosodtatok arról, hogy én vagyok a számotokra megfelelő esküvői fotós. Általában érdemes a lehető legkorábban kiválasztani az esküvő fotóst, mert január környékére már megtelnek a nyár legkellendőbb dátumai.

Mennyi időt kell szánnotok a kreatív fotózásra?
A kreatív fotózást általában szeretem külön venni az esküvő napjától és inkább az előtte vagy az utána lévő napokban fotózom. Ez azért előnyös, mert így jobban meg tudjuk tervezni a fotózást és annak helyszínét, több időnk van a fotók elkészítésére, a megfelelően kiválasztott napszak pedig sokkal szebb képeket és teljesebb anyagot eredményez. Az esküvő fotózás kreatív részére érdemes legalább 3 órát szánnotok.

Van-e lehetőség az esküvő után – más napon – akár hétköznap a kreatív fotózásra?
Igen, van. Az előző kérdés erre is válaszol! 🙂

Melyik a legideálisabb helyszín a kreatív fotózásra?

Legyen szó akár szabadtéri- vagy belső helyszínről, rengeteg homogén vagy színes felület, alakzat, természeti képződmény járulhat hozzá a nagyszerű esküvői fotók elkészítéséhez. Nagy előnyt és érzékibb fotókat eredményez, ha az adott helyszín, valamilyen módon kapcsolódik hozzátok.

Vállalsz-e esküvő előtti jegyes fotózást (örömfotózást)?

Igen, vállalok. A jegyes fotózás (másnéven engagement session vagy love session) alkalmával az esküvői fotózás előtt akár hónapokkal, még a jegyes időszakotokban is készíthetünk egy fotósorozatot. Az örömfotózás alkalmával felkereshetjük azokat a helyszíneket, ahol megismerkedtetek vagy azokat, amelyek valamiért kedvesek számotokra. Ami az öltözéketek illeti… A lehetőség a kezetekben. A hétköznapi, “munkába járós” viselettől kezdve a klasszikus stíluson át az elegáns öltözékig bármit viselhettek. A jegyes fotózás során a jó hangulatú és érzéki képek készítésének lehetősége mellett jobban megismerhetjük egymást és elősegíti a – későbbiekben elengedhetetlen – köztünk lévő összhang kialakítását is.

Hány db esküvői fotót dolgozol ki egy átlagos esküvői fotózás során?
Az esküvő napján kb. 1000-2000 db nyers RAW fotót készítek. A fotózást követő napokban ezeket a fotókat válogatom és szűröm át, akár többször is. Ezután jutok el kb. 500-800 db nagyfelbontású fotóig, amelyeket manuálisan, digitális technológiával dolgozok fel. Ez magában foglalja a színkorrigálást és a kreatív fotók retusálását is.

Mikor vehetjük át DVD-n a képeket?
Az esküvőtök után kb. 1-1,5 hónappal, mely időpontot a szerződésbe is belefoglalunk.

Óradíjjal dolgozol?
Pontosabban rendelkezésre állási díjnak nevezem. A csomagajánlatok különböző rendelkezésre állási idővel vannak összeállítva, melyből biztosan megtaláljátok a számotokra legjobban megfelelőt. Az árakat természetesen előre megbeszéljük, melyet az esküvői fotózás szerződésben is rögzítünk, így egyikünket sem fog kellemetlen meglepetés érni.

Mit jelent az egész napos rendelkezésre állás?
Az egész napos rendelkezésre állás az előkészületektől kezdve az menyecsketánc végéig tart. Ez nagyjából 14-16 óra rendelkezésre állási időt jelent.

Mikor kell fizetni, van-e foglaló?
Fizetni a szerződés alapján a fotószolgáltatás befejeztével kell, melyről a helyszínen számlát is kiállítok. Foglalót általában nem szoktam kérni.

Lehet-e nálad rendelni fotókönyvet?
A normál és a prémium csomagok alap esetben is tartalmaznak fotókönyvet. Természetesen ezen kívül is lehet rendelni fotókönyve(ke)t, melynek képeit akár Ti is kiválaszthatjátok, de rám is bízhatjátok azt. A fotókönyv grafikai tervezését saját magam végzem.

Vállalsz-e más jellegű fotózást?
Igen, vállalok. Fotóriporteri szolgáltatásom a fotózás széles skáláját felöleli. Az esküvő fotózás mellett vállalok portréfotózást, kismama- és babafotózást, tárgyfotózást, céges rendezvények, csapatépítő napok és vállalati tréningek, díjátadók, megnyitók, konferenciák, szalagavatók és diplomaosztók fotózását is.

Esküvői videós? Kit ajánlasz?
Ismerek néhányat. 🙂 Nagyon sok videóssal dolgoztam már együtt, de mégis a hozzáállás és a munka minősége szempontjából egy embert tudok ajánlani. Weboldala: eskuvo.vagoart.hu

Milyen fényképezőgépet használsz?
Canon DSLR fényképezőgép vázakat használok, profi „L”-es, nagyfényerejű Canon objektívekkel.

És ha ezeken kívül bármi kérdésem van?
Fordulj hozzám bizalommal telefonon vagy emailen keresztül. 🙂